infoBlog.sk

Česky / Slovensky

Pomocník

  1. Založenie nového blogu

    Pre založenie nového blogu prejdite na stránku „registrácia“, kde sa zobrazí registračný formulár. Ako prvú položku vyplňte pole Doména, ktoré sa skladá z dvoch častí: subdoména a doména. Pre registráciu je nutné, aby doména nebola obsadená iným užívateľom. V takom prípade zvoľte doménu inú. Ďalej je nutné vyplniť Vašu funkčnú e-mailovú adresu. Posledný údaj je heslo, ktoré budete používať pre vstup do administračnej časti blogu. Ak sú všetky položky vyplnené správne, polia sú označené zelenou farbou, zaškrtnite súhlas s "Podmienkami používania" a odošlite formulár tlačítkom „Založiť nový blog!“. Následne Vám bude doručená správa na mail s odkazom na potvrdení registrácie blogu. Od tejto chvíle sa už môžete prihlásiť do administrácie.

  2. Prihlásenie do administračného systému

    Na prihlasovaciu stránku sa dostanete kliknutím na tlačidlo „prihlásenie“ v hlavnej ponuke. Akonáhle sa stránka načíta, budete vyzvaní zadať doménu a heslo. V prípade, že využívate našu doménu, zadáte prvú časť adresy vášho blogu a zvolíte doménu zo zoznamu. V prípade, že využívate vlastnú doménu, v zozname zvolíte možnosť "vlastná doména" a zadáte celý názov domény.Ďalej zadáte heslo, ktoré ste si zvolili pri registrácii blogu, a potvrdíte tlačidlom "Prihlásiť sa!".

  3. Zabudnuté heslo

    V prípade, že ste zabudli svoje heslo a odstránili aktivačný e-mail, ktorý Vaše heslo obsahoval, máte možnosť si nechať aktivovať heslo nové (pretože ukladáme heslá šifrovane, nie je možné zaslať Vám vaše staré heslo). Heslo si môžete aktivovať zo stránky pre zmenu hesla nachádzajúce sa tu. Na tejto stránke budete vyzvaní zadať Vašu doménu blogu, Váš e-mail (ktorý ste použili pri registrácii)a zvolíte si nové heslo. Potvrdíte tlačidlom "Aktivovať nové heslo!". Na e-mailovú adresu Vám bude doručený e-mail s aktivačným odkazom. Po kliknutí na tento odkaz bude nové heslo aktivované a staré heslo zrušené. Následne sa môžete prihlásiť do systému.

  4. Administračný systém

    1. Ukážky administrácie

      ČlánkyEditácia článkuRubrikyObrázkyOznámenieŠtatistikyVlastné častiŠtatistikyNastavenie

    2. Vytvorenie nového článku

      Stránka pre vytvorenie nového článku sa nachádza v kategórii „články“. Po kliknutí na odkaz „Vložiť nový článok“ budú vyžadované nasledujúce údaje:

      • Rubrika: Je nutné vybrať, do ktorej rubriky Váš článok patrí. V prípade, že rubrika neexistuje, je nutné rubriku vytvoriť.

      • Nadpis: Uvádza celý článok. Je nutné zadať výstižný a pútavý nadpis.

      • Prvý odsek: Je veľmi dôležitá časť článku. Prvý odsek by mal uviesť článok a priblížiť obsahové zhrnutie článku.

      • Povoliť komentáre: K článku priradí formulár s možnosťou vloženia komentára. Nevhodné komentáre je možné v administrácii odstrániť.

      • Obrázok v náhľade Umiestnia do náhľadu článku vo výpise článkov (napr. v rubrike, archívu, ai...) miniatúru prvého obrázka, ktorý sa v článku nachádza. Funguje len v prípade, že je obrázok nahraný a umiestnený na našom serveri.

      • Dátum a čas publikovania: V prípade možnosti „publikovať ihneď“ bude článok zverejnený ihneď po odoslaní. Druhou možnosťou je zadať neskorší dátum a čas publikovania.

      • Obsah článku:Článok je písaný pomocou intuitívneho textového editora, ktorý ponúka možnosti formátovania textu, vloženie obrázkov, videa, zoznamov ai.

      Posledným krokom k vytvoreniu nového článku je potvrdenie tlačidlom „Uložiť článok“.

    3. Editácia a odstránenie článku

      Pre editáciu článku je nutné článok najskôr vyhľadať. To je možné na stránke "články". Vyhľadávanie je možné pomocou nadpise článku, popr. kategórii. Po vyhľadaní požadovaného článku je možné tento článok otvoriť. Zobrazí sa stránka pre editáciu. Je možné článok editovať, popr. článok odstrániť. Po kliknutí na tlačidlo „Odstrániť článok“.

    4. Odstránenie komentárov

      Postup je rovnaký ako pri editácii článku. Na stránke s možnosťou editácie článku sa v spodnej časti nachádza existujúce komentáre, ktoré je možné odstrániť po kliknutí na symbol X v pravej hornej časti každého komentára.

    5. Oznámenie:

      Zobrazuje upozornenia napríklad na nové komentáre pri článkoch a správy prevažne dôležité správy od administrátora.

    6. Rubriky:

      Rubriky je možné vytvárať, upravovať, presúvať a odstraňovať. Všetko na stránke „rubriky“.

      • Vytvoření rubriky: Formulár pre vytvorenie novej rubriky sa nachádza v spodnej časti stránky. Stačí zadať len Názov rubriky a potvrdiť tlačidlom „Vytvoriť novú rubriku“.

      • Editace rubriky: Stačí zmeniť názov rubriky a potvrdiť zeleným tlačidlom so symbolom aktualizácie.

      • Presúvanie: Rubriky je možné pomocou šípok presúvať. V poradí, v ktorom sa zobrazujú v administrácii sa zobrazí i v blogu.

      • Odstraňovanie: Odstránenie rubriky sa vykonáva pomocou červeného tlačidla so symbolom odstrániť. Odstrániť možné len rubriky, ktoré neobsahujú žiadny článok.

    7. Obrázky

      Administrácia obrázkov sa vykonáva na stránke „obrázky“. Obrázok sa vkladá pomocou formulára v hornej časti stránky. Formulár obsahuje pole obrázku (tu zvolíte obrázok zo svojho počítača) a zoznam veľkostí (zachovať - obrázok nebude zmenená veľkosť, náhľad, najmenší, malý, stredný, veľký a najväčší). Po zvolení zdrojového obrázku a rozmerov stačí potvrdiť tlačidlom „Nahrať“. Obrázok odstránite pomocou tlačidla „Odstrániť obrázok“.

    8. Meranie návštevnosti

      Štatistiky návštevnosti zaznamenávajú počet unikátnych návštevníkov a celkový počet zobrazených stránok blogu. Štatistiky sa počítajú pomocou našej metodiky merania, môžu sa ľahko odlišovať od iných auditov návštevnosti.

    9. Vlastné časti blogu

      Ponúka možnosť editácie určitých častí blogu:

      • Odkazy: Odkazy sa zobrazia v boxe odkazy v pravej časti blogu. Budú zobrazené v poradí, akom sú uvedené v administrácii. Poradie je možné meniť pomocou šípok, aktualizovať pomocou zeleného tlačidla sa symbolom aktualizácie popr. odstrániť.

      • Vlastná paticka: Ponúka možnosť upravenie časti päty stránky, je možné použiť html a js.

    10. Zálohovanie

      Server infoblog.sk je v pravidelných intervaloch zálohovaný. V prípade, že má užívateľ záujem vytvoriť si vlastnú zálohu článkov a obrázkov, má možnosť na stránke „záloha“. K výberu je možnosť „uložiť export článkov“ uloží všetky články a rubriky vo formáte xml a „uložiť archív obrázkov“ uloží všetky obrázky vo formáte zip.

    11. Nastavenia blogu

      administrácia ponúka rôzne možnosti nastavenia blogu:

      • Titulok blogu: Pod týmto titulkom sa bude blog prezentovať. Minimálne 3 znaky, maximálne 32 znakov.

      • Podtitulok blogu: Popis, ktorý bližšie určuje zameranie blogu. Maximálne 64 znakov.

      • Meno/prezývka: Meno, popr. prezývka, ktoré sa bude zobrazovať v komentároch. Minimálne 3 znaky, maximálne 32 znakov.

      • Popis profilu: Zobrazuje sa v hornej časti blogu. Má bližšie predstaviť bloggera. Maximálne 255 znakov.

      • Zobraziť vyhľadávací formulár: Zobrazenie vyhľadávacieho formulára v pravej časti blogu.

      • Zobraziť archív: Zobrazenie archívu v pravej časti blogu.

      • Jazyk: Vyberte jazyk, v akom je blog písaný.

      • Titulná strana/Rubrika: Možnosť nastaviť počet článkov, koľko sa na titulnej strane (v rubrike) zobrazí. Počet znakov určuje, koľko znakov sa z článku zobrazí.

      • Obrázok profilu: Bude sa zobrazovať v komentároch a opisu profilu v hornej časti blogu.

      • Vzhľad blogu: Výber z niekoľkých vzhľadov blogu. U každého vzhľadu sa zobrazí náhľad.

  5. Ďalšie otázky

    V prípade, že máte ďalšie otázky, ktoré nie sú v pomocníkovi obsiahnuté, neváhajte nás kontaktovať!